Kaygı Bozuklukları

Panik atağı nedir?

Panik atağı, aniden ortaya çıkan ve kısa süre içinde zirveye ulaşan beraberinde rahatsız edici fiziksel duyumları da ortaya çıkaran yoğun ve aşırı bir korku nöbetidir. Bu belirtilerin doğası ve yoğunluğu kişiden kişiye değişiklik göstermekler birlikte genellikle belirtiler o kadar yoğun olabilir ki insanlar genellikle kalp krizi geçirdiklerini veya yaşamı tehdit eden başka sağlık sorunları olduğunu düşünürler.

Panik atağın belirtileri nelerdir?

Panik atağın yaygın belirtileri şunlardır:

  • Çarpıntı, kalp çarpıntısı veya kalp hızında artış
  • Terleme
  • Titreme veya sarsılma
  • Nefes darlığı veya boğulma hissi
  • Soluğun tıkandığı hissi
  • Göğüs ağrısı, göğüste sıkışma veya göğüste baskı hissi,
  • Mide bulantısı veya karın ağrısı
  • Baş dönmesi, sersemlik veya baygınlık
  • Kulak çınlaması
  • Üşüme ya da sıcak basması
  • Uyuşma veya karıncalanma hissi
  • Gerçek dışılık veya kendinden kopma hissi
  • Kontrolü kaybetme veya delirme korkusu
  • Kalp krizi korkusu, ölüm korkusu

Panik ataklar ani ve beklenmedik bir başlangıçla karakterize edilir, hızla zirveye ulaşır ve sonra azalır. Net bir tetikleyici olmadan ortaya çıkabilir ve kişinin kendini kontrolden çıkmış hissetmesine neden olabilir. Belirtiler hızla artar ve kısa bir zaman dilimi içinde zirveye ulaşır. Tekil panik ataklar genellikle kısa sürerken, tekrarlayan ataklar birkaç saat sürebilir. Bu nedenle bazı kişiler panik atakların gün boyunca devam ettiğini hisseder.

Kalp atış hızının artması ve terleme gibi panik atak belirtileri, vücudun algılanan tehlikeye karşı verdiği doğal savaş ya da kaç tepkisinin bir parçasıdır. Ancak panik atak sırasında bu belirtiler kendiliğinden ve görünürde bir tehdit olmaksızın ortaya çıkabilir. Bu durum ölüm, kontrolü kaybetme, delirme veya utanma gibi potansiyel tehlikeler hakkında korku ve endişe duygularına yol açabilir. Panik ataklar yoğun ve bunaltıcı olabilir, kişinin başka bir şeye odaklanmasını zorlaştırabilir.

Panik Bozukluğu nedir?

Panik Bozukluğu tipik olarak tekrarlayan panik atakları takiben gelişen ve gelecekteki panik atakları veya bunların sonuçlarıyla ilgili sürekli korku ve endişe ile karakterize bir anksiyete bozukluğudur. Fiziksel semptomlar genellikle o kadar şiddetlidir ki panik bozukluğu olan kişiler tekrar tekrar doktorları veya acil servisleri ziyaret edebilir.

Panik Bozukluğun Gelişimi nasıl oluşur?

Panik Bozukluğun gelişimi özetle aşağıdaki şekilde gelişir.

İlk Panik Atak

Bir kişi, korkunç ve bunaltıcı bir deneyim olabilen beklenmedik bir panik atak yaşar. Kişi kontrolünü kaybediyormuş, kalp krizi geçiriyormuş, felç geçiriyormuş ya da deliriyormuş gibi hissedebilir. Bu ilk panik atak aniden veya stresli bir duruma yanıt olarak ortaya çıkabilir.

Gelecekteki Panik Ataklardan Korkma

İlk panik atağın ardından, kişi başka bir panik atak geçirme korkusuyla meşgul olabilir. Bir sonraki atağın ne zaman olacağı, nerede olacağı ve bununla başa çıkıp çıkamayacakları konusunda endişelenebilirler. Bu korku ve endişe kalıcı olabilir ve günlük işlevlere olumsuz etki edebilir.

Kaçınma Davranışları

Panik atak yaşamaktan kaçınmak için, kişi panik atağın meydana gelebileceğine inandığı belirli durumlardan veya yerlerden kaçınmaya başlayabilir. Bu kaçınma kalabalık yerlerden, seyahat etmekten veya yalnız kalmaktan kaçınmayı içerebilir. Kaçınma davranışları yaygınlaşabilir ve kişinin normal işlev görme becerisini sınırlayabilir. Panik ataklarla ilişkili sürekli korku ve kaçınma nedeniyle kişinin yaşam kalitesi önemli ölçüde bozulabilir. Kaçınma davranışları korkunun ve panik bozukluğun sürmesine neden olur.

Panik atağın neler tetikler?

Panik ataklar, "panik tetikleyiciler" olarak bilinen çeşitli fiziksel durumlar tarafından tetiklenebilir. Panik atakları tetikleyebilecek bazı yaygın fiziksel durumlar şunlardır:

  1. Panik atak semptomlarına benzeyen ve anksiyeteyi tetikleyebilen aşırı egzersiz veya fiziksel aktivite.
  2. Asansör, uçak, sinema gibi kapalı veya küçük bir alanda hissetmek klostrofobi duygularını tetikleyebilir ve panik atağı tetikleyebilir.
  3. Aşırı sıcak veya soğuğa maruz kalmak vücut ısısında panik atağı tetikleyebilecek bir değişikliğe neden olabilir.
  4. Fırtına veya havai fişek gibi ani veya beklenmedik yüksek sesler kişiyi ürkütebilir ve panik atağı tetikleyebilir.
  5. Astım, hipertiroidizm veya kalp rahatsızlıkları gibi bazı tıbbi durumlar panik atak belirtilerine benzeyebilir ve anksiyeteyi tetikleyebilir.
  6. İlaç kullanımı veya yoksunluğu da, özellikle panik bozukluk veya anksiyete geçmişi olan bireylerde panik atakları tetikleyebilir.

Herkesin bu fiziksel durumlara yanıt olarak panik atak yaşamayacağını ve tetikleyicilerin kişiden kişiye eğişebileceğini unutmamak önemlidir

Agorafobi ile panik bozukluğu nedir?

Agorafobi, kalabalık yerlerde bulunmak, kapalı alanlarda bulunmak veya yalnız seyahat etmek gibi kaçmanın zor veya utanç verici olabileceği durumlardan korkma ile karakterize bir anksiyete bozukluğudur. Bu durum giderek daha fazla durumdan kaçınmaya yol açabilir. Agorafobisi olan kişiler sosyalleşmede veya ev dışındaki faaliyetlere katılmada zorluklar. Eve yakın kalmak veya seyahat etmekten kaçınmak gibi kaçınma davranışları yaygındır.

Panik bozukluğu, panik ataklarla ilişkili bedensel duyumlardan yoğun korku duymayı içerir. Agorafobi ise panik belirtilerinin ortaya çıkması halinde kaçmanın veya yardım almanın zor olabileceği durumlardan kaçınmayı içerir. Agorafobisi olan kişiler genellikle belirli durumlarda paniğin fiziksel belirtileriyle baş edemeyeceklerinden korkarlar ve bu durumlardan kaçınırlar.

Agorafobisi olan kişilerin kaçındığı durumlar arasında bazıları aşağıda yer alır:

  • Açık alanlar (örn. otoparklar, köprüler otobanlar)
  • Kapalı alanlar (örn. mağazalar, tiyatrolar, sinemalar)
  • Kalabalık yerler veya durumlar (örn. Pazarlar, çok kişinin bulunduğu toplantılar)
  • Toplu taşıma araçlarını kullanma (örn. otobüsler, trenler, uçaklar)
  • Tek başına evin dışında olma
  • Yalnız başına evde kalma
  • Sırada beklemek (örn. markette ödeme kuyruğunda)

Anksiyete Bozukluğu Nedir?

Anksiyete bozukluğu, yoğun ve kontrol edilemeyen endişe hissi ile karakterize, korku veya sinirlilik duygularının da eşlik edebildiği kişinin günlük işlevselliğini ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen ciddi bir sorundur. Anksiyete, normal yaşamın bir parçası olan bir duygu olsa da anksiyete bozukluklarında bu duygular, durumlara oranla aşırı ve uzun süreli olabilir.

Anksiyete Bozukluğu Belirtileri nelerdir?

Anksiyete bozukluğu belirtileri kişiden kişiye değişir, ancak genel olarak şunları içerebilir:

  • Sürekli veya aşırı endişe ve korku
  • İrritabilite
  • Uykusuzluk veya diğer uyku sorunları
  • Konsantrasyon güçlüğü
  • Kalp çarpıntısı

Anksiyete Bozukluklarının Türleri nelerdir?

Anksiyete bozukluğu, çeşitli alt tiplere ayrılır ve her biri farklı özellikler gösterir:

  1. Yaygın Anksiyete Bozukluğu
  2. Panik Bozukluğu:
  3. Sosyal Anksiyete Bozukluğu:
  4. Spesifik Fobiler:
  5. Ayrılma Anksiyetesi Bozukluğu:

Ayrılma Anksiyetesi Bozukluğu Nedir?

Ayrılma Anksiyetesi Bozukluğu, genellikle çocukluk döneminde görülen, ancak yetişkinlerde de ortaya çıkabilen anksiyete bozukluklarından biridir. Bu sorun, bireyin kendisini önemli bir kişiden (tipik olarak ebeveynler veya yakın bakım vericiler) ayırmak zorunda kaldığında yoğun anksiyete veya korku yaşaması ile karakterize edilir. Ayrılma anksiyetesi, belli bir yaşa kadar normal bir evrimi gösteren bir gelişim evresidir ancak bu duyguların yoğunluğu, süresi ve yaşa uygun olmayan bir şekilde devam etmesi durumunda bir sorundan bahsedilir.

Ayrılma Anksiyetesi Belirtileri

Ayrılma Anksiyetesi Sorununun temel belirtileri arasında:

  • Sevdiklerinden ayrılma durumunda aşırı endişe veya korku yaşama
  • Ayrılmanın gerçekleşeceği durumlar hakkında sürekli endişelenme
  • Evden veya önemli kişilerden ayrılma korkusu nedeniyle okula veya işe gitmekte zorlanma
  • Yalnız kalmaktan ya da yalnız uyumaktan korkma
  • Kabuslar görmek, özellikle ayrılma temaları içeren
  • Bedensel şikayetler (baş ağrısı, mide ağrısı gibi) ayrılma anında ya da beklenen zamanlarda ortaya çıkabilir

Yetişkinlerde Ayrılma Anksiyetesi Bozukluğu Nedir?

Yetişkinlerde Ayrılma Anksiyetesi Bozukluğu, genellikle çocukluk çağında tanımlanan bu durumun yetişkin yaşta da devam ettiğinin veya yeni ortaya çıktığının göstergesidir. Ebeveynler, partnerler, yakın arkadaşlar veya önemli kişilerle fiziksel ayrılık yaşandığında yoğun anksiyete ve korku hissine yol açabilen bir psikolojik durumdur. Yetişkinlerde AAB, kişisel ve profesyonel yaşam üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir, sosyal ilişkileri, iş ve eğitim performansını olumsuz etkileyebilir.

Yetişkinlerde Ayrılma Anksiyetesi Bozukluğunun Belirtileri Nelerdir?

  • Yoğun Endişe: Sevdiklerinden ayrılma düşüncesi ile ilişkili yoğun endişe ve korku.
  • Aşırı Bağımlılık: Yakın ilişkilerde aşırı bağımlılık, bireyin önemli diğerleriyle sürekli iletişim ihtiyacı.
  • Fiziksel Rahatsızlıklar: Ayrılık anlarında veya beklenildiğinde bedensel belirtiler (baş ağrısı, mide bulantısı vb.)
  • Takıntılı Düşünceler: Sevdiklerine bir şey olabileceği veya trajik bir olay yaşanabileceğine dair takıntılı düşünceler.
  • Yalnız Kalma Problemi: Yalnız kalmaktan korkma ve her zaman birlikte olma ihtiyacı duyma.
  • Sosyal Faaliyetlerden Kaçınma: Ayrılık korkusu nedeniyle seyahat etmekten, sosyal etkinliklere katılmaktan veya iş gereği seyahat etmekten kaçınma.

Sosyal Anksiyete Bozukluğu Nedir?

Sosyal Anksiyete Bozukluğu ya da Sosyal Fobi, bireylerin gözleme maruz kalabilecekleri sosyal durumlarda eylemlerinin ve fizyolojik tepkilerinin potansiyel olarak olumsuz değerlendirilmesine ve yargılanmasına ilişkin aşırı korku veya endişe ile karakterize bir tür anksiyete bozukluğudur. Sosyal Anksiyete Bozukluğu olan kişiler, başkaları tarafından sürekli yargılanıyormuş gibi hissedebilir, bu da utanç veya aşağılanma duygularına yol açabilir.

Sosyal Kaygı Yaratan Durumlar Nelerdir?

Sosyal anksiyetenin tetikleyicileri bireyler arasında farklılık gösterir. Genel olarak, sosyal anksiyete sorunu yaşayan kişilerde kaygıya neden olan senaryoları üç alanda toplamak mümkündür.

  1. Kişinin yetkinliklerinin, zekasının veya yeteneklerinin insanların inceleme ve yargılamalarına tabi olduğu bağlamlarda performans gösterilmesi gereken durumlar. Sunum yapmak, topluluk önünde konuşma yapmak, sahnede şarkı söylemek veya dans etmek veya bir gruba bir konuyu anlatmak performansa bağlı sosyal anksiyeteyi ortaya çıkarabilecek durumlara örnek gösterilebilir.
  2. Başka insanlarla iletişim veya etkileşim gerektiren durumlar sosyal kaygının bir diğer tetikleyicisidir. Sosyal etkinliklere katılmak, toplantılara veya grup tartışmalarına katılmak, samimi olmadığı veya yeni tanıdığı kişilerle diyalog başlatmak ve sürdürmek veya telefonda konuşmak, otorite figürleriyle iletişim kurmak, ilgi duyduğu biriyle flörtöz davranışlarda bulunmak ve karşıt düşünce belirmek iletişim ekseninde kaygı oluşturan en yaygın durumlardır.
  3. Başka kişi veya kişiler tarafından izlenmenin olduğu durumlar örneğin başka insanlar varken çalışmak, yiyecek veya içecek tüketmek, okula gitmek, alışveriş yapmak, kamusal alanlarda bulunmak, ortak tuvaletleri kullanmak gibi eylemler sosyal kaygının tetikleyicileridir.

Birçok insanın bu durumlarda bir miktar kaygı hissetmesi yaygındır. Ancak sosyal anksiyete bozukluğu olanlar için bu senaryolarla ilgili endişe yoğun olabilir ve sosyal bir etkinlikten önce haftalarca sürebilir. Sosyal fobisi olan kişiler genellikle utanç verici veya küçük düşürücü olacağını düşündükleri bir şeyi yanlışlıkla söylemekten veya yapmaktan korkarlar. Kızarma, terleme, titreme, gergin görünme gibi fiziksel belirtiler göstermek veya dışarıya sıkıcı, donuk, akılsız veya beceriksiz görünme bu bireylerin kaygılarına örnek verilebilir. Sosyal kaygısı olan bireyle genellikle en çok korktukları durumlardan kaçınmaya çalışsalar da kaçınma her zaman mümkün olmadığından bu durumlara büyük sıkıntılara katlanarak katılabilirler.

Sosyal Anksiyete Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

  • Utanmaktan korkma
  • Hızlı kalp atışı
  • Baş dönmesi
  • Mide bulantısı
  • Terleme
  • Huzursuzluk
  • Kızarmak
  • Baş Ağrıları
  • Ağlamak
  • Vücuttan veya çevreden kopuk hissetme

Yaygın Anksiyete Bozukluğu nedir?

Yaygın Anksiyete Bozukluğu (YAB), bireyin iş, okul, sağlık veya aile gibi yaşamın çeşitli yönleri hakkında aşırı ve sürekli endişe duyması ile karakterizedir. Kişi, endişelerini kontrol altına almakta zorlanır. Yaygın Anksiyete Bozukluğu yaşayan kişiler çevresindeki insanlar tarafından "aşırı evhamlı" olarak bilinir.

Yaygın Anksiyete Bozukluğu belirtileri nelerdir?

  • Huzursuzluk
  • Gergin ya da sinirli hissetme
  • Kolayca yorulmak
  • Konsantrasyon güçlüğü veya hafıza ile ilgili sorunlar
  • Sinirlilik
  • Kas gerginliği
  • Uyku bozukluğu (uykuya dalma veya uykuda kalma güçlüğü)
  • Baş ve kas ağrıları
  • Yutma güçlüğü
  • Titreme
  • Terleme
  • Tahammülsüzlük
  • Mide bulantısı
  • Sersemlik
  • Sıcak basması

Herkesin hayatının bir noktasında anksiyete yaşadığını unutmamak önemlidir, ancak bu semptomlar kalıcı ise ve günlük yaşamınıza müdahale ediyorsa, profesyonel yardım almanın zamanı gelmiş olabilir.

laptop-phonecrosschevron-down