İçerik
"Sağlık anksiyetesi", "hastalık hastalığı" ve "Hipokondriyazis" olarak da bilinen hastalık anksiyetesi, herhangi bir hastalık olmadığına dair tekrarlanan tıbbi güvenceye rağmen ciddi bir hastalığa sahip olma konusunda sürekli endişe ve korku ile karakterize bir sorundur. Hastalık Anksiyetesi yaşayan kişiler, genellikle normal bedensel duyumları ciddi bir hastalığın işareti olarak yanlış yorumlayarak önemli sıkıntılara ve günlük işlevsellikte bozulmaya yol açarlar. Kendi kendilerini aşırı derecede muayene edebilir, doktorlardan ve sağlık hizmeti sağlayıcılarından güvence isteyebilir ve kaygıları nedeniyle belirli faaliyetlerden veya durumlardan kaçınabilirler. Hastalık anksiyetesi yaşayanlar iki tür davranış sergileyebilirler. Sık sık doktora gidip, sağlık taramaları, tahlil ve tetkikler yaptırırlar ya da bu durumlardan kaçınarak medikal ziyaretlerde bulunmazlar.
Birey, gerçekten ciddi bir hastalığı olup olmadığına dair sürekli endişe duyar. Kişi tıp uzmanlarının güvencesine veya negatif tıbbi test sonuçlarına rağmen, ciddi bir hastalığa yakalanma konusunda aşırı endişe ve korku hisseder.
Kişi fiziksel semptomlardan aşırı endişelendiği için kalp atış hızını ve beden sıcaklığını ölçmek, şişlik veya şişlik olup olmadığını hissetmek için yoklamak gibi fiziksel olarak kendini kontrol etme davranışları yapar.
Normal veya hafif sağlık sorunları, kişi tarafından ciddi hastalıkların işareti olarak algılanır.
Doktora sık sık ziyaretler veya sürekli olarak testler ve sağlık hizmetleri aranır. Ancak, yapılan tetkiklerin ve doktorların rahatlatıcı açıklamalarının ardından bile, endişe sürer.
Birey, sağlık bilgilerini sürekli takip edebilir, hastalıklar ve semptomlar hakkında aşırı araştırma yapabilir.
Kişi egzersiz yapmak, fiziksel yakınlık kurmak ve halka açık yerlere gitmek gibi sağlık kaygısını tetikleyebilecek durumlardan kaçınma davranışları sergileyebilir.
Sağlık kaygıları o kadar baskındır ki bireyin günlük yaşamını, işini veya sosyal ilişkilerini olumsuz etkileyebilir.